fbpx
  • sv
  • fi
  • en

30 vinkkiä vierailuasi varten

Lähde seikkailuun, koe suolaisia merikylpyjä rannalla, laiskoja hetkiä terassilla, raikkaita syyskävelyjä ja mukavia eväsretkiä kevätauringossa. Hangossa elämä on ulkona; maaginen meri houkuttelee puoleensa, niin kesällä kuin talvella.

Jaa myös omat Hanko-vinkkisi muille! #hullunahankoon #visithanko

#1 Valitse suosikkihuvilasi Kylpyläpuistossa

Pidätkö torneista, vaaleanpunaisista taloista tai veistetyistä yksityiskohdista? Kävele Kylpyläpuistossa hitaasti nautiskellen ja anna itsellesi aikaa nähdä talojen hurmaavat yksityiskohdat. Jos sinua onnistaa, saatat myös nähdä vilauksen huviloiden sisustuksesta; lisää sisustuksia löydät myös kirjoista ja lehdistä.

#2 Herää meren kohinaan

Suolainen merivesi, raikas ilma ja rannat ovat olennainen osa Hankoa. Vierailusi aikana meri itse on koettava; lähde risteilylle, ui tai nauti rantakävelystä. Kerää hiekkaa ja simpukoita, vaikka omaan lasipurkkiin kotiinvietäväksi.

#3 Hurmaannu vesitornin huikeasta näköalasta

Kaunis vesitorni on yksi kaupungin kuuluisista maamerkeistä. 48 metriä korkea näköalatorni tarjoaa huikean näköalan merelle.

#4 Herkuttele Hangon ravintoloissa

Tuskin missään muussa pikkukaupungissa on yhtä monipuolista ravintolatarjontaa kuin Hangossa. Ravintoloiden merihenkiset menyyt ja alueen tuoreet raaka-aineet houkuttelevat herkuttelemaan.

#5 Bongaa kolme majakkaa

Hangosta käsin voit näppärästi vierailla kolmella majakkasaarella; lähimajakka Gustavsvärn, linnakesaari Russarö ja Pohjoismaiden korkein majakka Bengtskär ovat kaikki saavutettavissa Hangosta.

#6 Näe Suomen eteläisin kärki

Tulliniemen luontopolku kulkee niemen pohjoisrantaa pitkin Suomen eteläkärkeen, missä Saaristomeren ja Suomenlahden tyrskyt kohtaavat. Maamme eteläkärki on oiva ympärivuotinen retkikohde ja tarjoaa huikean näköalan merelle.

#7 Opettele kolmen simpukan nimet

Tunnistatko kolme yleisintä simpukkalajiamme? Lähde kävelylle meren rantaan ja kerää kauniita kiviä ja rannalle ajelehtineita simpukankuoria. Hangosta löydät yleisimmät simpukkalajit: hietasimpukka, sinisimpukka ja itämerisimpukka.

#8 Koe ainutlaatuinen vesikaruselli

Lapset, ja lapsenmieliset, viihtyvät Plagenin rannan vesikarusellissa. Karuselli on ainutlaatuinen, ja on jo vuosikymmenten ajan viihdyttänyt vesipetoja rannalla.

#9 Löydä Nordenskiöldin malja Puistovuorilla

Näe kaupungin vanhimpia muistomerkkejä, Nordenskiöldin maljapöytä, joka kertoo tutkimusmatkailija Nils Adolf Erik Nordenskiöldin vierailusta Hangossa höyrylaiva Expressillä vuodenvaihteessa 1880-1881. Pöytä valmistettiin Kuningattarenvuoren kivilouhimossa ja sen kustansi laivanvarustaja Carl Korsman.

#10 Hurmaannu kukkien tuoksusta perhospuutarhassa

Tässä perhospuutarhassa viihtyvät sekä perhoset että ihmiset. Granstedtin puiston perhospuutarhassa on yli 70 lajia, kasvilajiston on suunnitellut perhoskasvien asiantuntija, puutarhuri Mikko Lagerström.

#11 Nauti auringonlaskusta pohjoisrannalla

Täydellinen matka vaatii täydellisen auringonlaskun. Niemen pohjoisrannalla voit seurata auringonlaskua horisontin taakse. Valitse oma rauhallinen paikkasi ja nauti.

#12 Golfaa vuoden ympäri

Hangossa voit pelata golfia miltei ympäri vuoden. Pelikausi alkaa usein huhtikuussa ja jatkuu joulukuuhun asti, joten täällä voit aloittaa kautesi aikaisemmin kuin lähes missään muualla maassa.

#13 Pulahda virkistävään syksyiseen mereen

Lämpimän meriveden ansiosta kesä jatkuu Hangossa syyskuuhun asti. Tule nauttimaan merellisestä syysuinnista, ja halutessasi voit lainata avaimen Tehtaanniemen uimakoppiin matkailutoimiston aukioloaikoina!

#14 Koe historian havinaa Vanhalla hautausmaalla

Vieraile Vanhalla hautausmaalla ja anna historian herätä henkiin tutustumalla merkittävien paikallisten  henkilöiden hautoihin, mm. merikapteeni August Granroth, sekä Korsmanin ja Appelgrenin suvut. Hautausmaalla Tulliniementiellä on myös Mereen hukkuneiden muistomerkki.

#15 Tee kirppislöytöretki

Hangossa on monta mielenkiintoista kirpputoria, varaa päivä aikaa ja tule tekemään löytöjä.

 #16 Löydä Puistovuorten hiidenkirnu

Hiidenkirnuja syntyi, kun jääkauden jäätiköiden sulamisvedet pyörittivät pitkään suuria kiviä pyörteinä kallionkolossa. Puistovuorilla sijaitsee Hangon tunnetuin hiidenkirnu, se on kolmisen metriä syvä ja halkaisijaltaan noin metrin.

#17 Tervehdi Itämeren hylkeitä

Lähde ulkosaaristoon tervehtimään Itämeren hylkeitä. Itämeressä elää noin 12.000 harmaahyljettä, eli hallia, ja Hangossa voit hyvän onnen sattuessa nähdä harmaahylkeitä päivittäin.

#18 Koe ainutlaatuinen Hauensuoli

Tulliniemen edustan kalliosaarilta löytyy 640 kalliokaiverrusta, jotka kertovat aateliston, sotilaiden ja kauppiaiden matkoista 1500-luvulta lähtien. Tämä ”Saariston vieraskirja” on ainutlaatuinen nähtävyys. Heinä-elokuussa saarelle tehdään risteilyjä, voit myös vierailla omalla veneellä tai kajakilla.

#19 Tee löytöjä kaupungin pikkupuodeissa

Pikkukaupungissa on monta ihastuttavaa putiikkia, joista löydät sekä paikallisesti tuotettuja esineitä että tunnettuja merkkituotteita. Kesäaikaan jännittävät pop up -kaupat laajentavat tarjontaa entisestään.

#20 Vieraile maatilalla

Osta vapaan kanan munia, ihastele söpöjä lampaita, valokuvaa karvaista Ylämaankarjaa, joka laiduntaa Täktomin niityillä ja rannoilla. Lähiruokaa parhaimmillaan, kauden vihanneksia tarjolla mm. Sjöbergin ja Havsgårdar -tiloilta.

Sjöbergs gård, Västankärrsvägen 40 – Vapaan kanan munia, perunaa ja vihanneksia kauden mukaan

Havsgårdar, Lövkullantie 92 – Ylämaankarjan pihvilihaa ja lihajaloisteita Hangossa luonnonmukaisesti kasvatetusta karjasta.

#21 Tee veistoskierros

Lähde veistoskierrokselle ja bongaa veistoksia eri puolilta kaupunkia. Löydätkö Mariellen ja Merikäärmeen? Tunnetko Päättömän sotilaan tarinan?

#22 Kulje siirtolaisten jalanjäljissä

Vuosina 1880-1930 lähes 400 000 suomalaista lähti siirtolaisiksi Pohjois-Amerikkaan. Suurin osa heistä lähti matkaan laivalla Hangosta. Hangossa voit edelleen kulkea siirtolaisten jalanjäljissä ja mm. nähdä siirtolaishotellin, lähtösataman, siirtolaismuistomerkin ja vierailla Puistovuorilla, missä siirtolaiset viettivät iltaa tanssien ennen lähtöään kotimaasta Amerikkaan!

#23 Vieraile Neljän Tuulen Tuvalla

Neljän Tuulen Tupa on ehdottomasti nähtävä.  Kahvilan ensimmäinen nimi oli Café Lilla Tallholmen, ja sillä on ollut useita omistajia. Historiallisesti kuitenkin kaikkein mielenkiintoisin on C.G.E. Mannerheim. Hänen kesähuvilansa oli viereisellä Isolla Mäntysaarella. Kieltolain aikana (1919-1932) kahvilan nimi oli Café Africa, ja siellä tarjoiltiin ns. “kovaa teetä”. Kahvilan iloinen ja riehakas meno häiritsi Mannerheimia. Tästä syystä hän osti kahvilan vuonna 1927. Hän muutti kahvilan nimen Neljän Tuulen Tuvaksi.  Rakennus toimii kesäaikaan kahvilana ja ravintolana.

#24 Näe historiallinen Voimakasiini

Hangon kaupunki perustettiin maamme talvisatamaksi vuonna 1874. Ensimmäinen tärkeä vientituote oli voi. Länsisatamaan rakennettiin vuosina 1908-09 Voimakasiini voin varastoimiseen. Myös meidän kaikkien tuntema Valio perustettiin Hangossa 1905 voin viennin laadun takaamiseksi.

#25 Anna sotahistorian herätä henkiin Hangon rintamamuseossa

Hangon Rintamamuseo sijaitsee paikalla, jossa taistelulinja kulki kesällä 1941. Museota ympäröivässä maastossa näkyy vielä paljon sodan jälkiä, joita esitellään ns. “Sotapolun” varrella. Uusi perusnäyttely keskittyy esittelemään tapahtumia Hangonrintamalla sotavuosina 1939-1941.

#26 Kokeile SUP-lautailua

Vuokraa SUP-lauta ja lähde merelle. Taitotasosi mukaan voit joko lähteä tutkiskelemaan rantaviivaa tai jäädä lekottelemaan rantaveteen. Voit myös kokeilla SUP-joogaa. Valitse itsellesi sopivin vaihtoehto!

#27 Seuraa muuttolintuja keväisin ja syksyisin

Hankoniemi on lintuharrastajan huippukohde Suomessa. Kausi on pitkä, sillä kevät saapuu aikaisemmin kuin muualla Manner-Suomessa, ja kausi jatkuu pitkälle talveen, usein uuden vuoden puolelle.

#28 Nautiskele laavulla

Ulkoilmassa ruoka maistuu aina parhaalta. Vietä päivä luonnossa ja valmista ruoka avotulella laavulla, joka sijaitsee niemen pohjoisrannalla Furunäsissä. Tulentekopaikka, polttopuut ja puucee.

#29 Näe kaupunki pyörän selästä

Vuokraa pyörä ja anna maiseman vaihtua. Kierrä koko kaupunki seuraten viitoitettua 19 km pitkää pyöräilyreittiä. Pysähdy matkalla kahville tai lounaalle tai nauti omista eväistä. Kartan saat matkailutoimistosta!

#30 Lähetä meille paras vinkkisi!

Mikä on sinun paras kokemuksesi Hangossa? Muista jakaa parhaat elämyksesi #hullunahankoon. Jos haluat voit lähettää meille omat parhaat vinkkisi, jaamme ne eteenpäin muille vierailijoille! Tourist.office@hanko.fi