fbpx
  • sv
  • fi
  • en

Lähituotettua ja paikallista

Tervetuloa saariston syleilyyn nauttimaan paikallisesti ja alueellisesti tuotetusta puhtaasta ruuasta. Herkullisten elintarvikkeiden lisäksi löydät paikallisia tuotteita ja uniikkeja tuliaisia Hangon putiikeista ja puodeista.

Lähiruokaa Hangossa

Pienkanalan herkulliset kanamunat

Perinteisessä pienkanalassa Täktomin kylässä noin 500 kaunista, ruskeantäplikästä kanaa tepastelevat vapaasti omissa pienissä ryhmissään. Nisse Sjöbergin tilalla viljellään noin kymmentä eri perunalajiketta, porkkanaa, kaalia, tilliä ja raparperia. Ruskeat, maistuvat kananmunat ovat kuitenkin kaikkein suurin valttikortti.

– Kananmunat viedään käsistä, lisääkin menisi kaupaksi, kertoo Nisse, joka Täktomin tilan suoramyynnin lisäksi toimittaa kanamunia parille elintarvikeliikkeelle Hangossa. Menekki on kuitenkin valtava ja usein kananmunahylly ammottaa tyhjyyttään kaupassa.

– Aluksi meillä oli 50 kanaa ja nyt meillä on noin 500, lisää ei millään mahdu, Nisse toteaa.

Ruskeat, täplikkäät kanat tepastelevat vapaasi kanalan orsilla. Munat kerätään aamuin illoin, kanat munivat keskimäärin joka toinen päivä. Nisse isoisä ja isä ovat molemmat saaneet elantonsa tilalta, Nisse on kolmannen sukupolven maanviljelijä Täktomissa.

– Olen syntynyt tähän hommaan. Ei minulla ollut vaihtoehtoja, sanoo Nisse, joka on tuttu lähes kaikille hankolaisille, ja monille vierailijoillekin.

– Laadun pitää olla hyvää, muuten saan kyllä palautetta kaupungilla kulkiessani, naurahtaa Nisse.

Nisse Sjöbergin tilamyynti, Täktomintien varrella, Västankärrsvägen 40.

Ylämaankarjaa laitumella Hangossa

Ihastuttavat karvapäät laitumella

Havsgårdar luomuviljely- ja kotieläintila sijaitsee Hankoniemen eteläreunalla Täktomissa. Eläimet ovat rotupuhdasta Highland Cattle – Skotlannin ylämaankarjaa. Karjanjalostus tähtää tilalla hyviin rakenneominaisuuksiin ja kasvuun, hyödyntäen tämän pihvirodun omia ominaisuuksia.

Peltoa viljelyksessä ja luonnonlaitumia yhteensä n.140 ha. Emolehmiä on tilalla 25kpl. Pihvikarjaa kasvatetaan n. 2,5–3,5 vuotta. Luonnonlaidunheinä ja luomusäilörehu, ympärivuotinen laiduntaminen ja vapaa liikkuminen muokkaavat lihasta tummaa, aromikkaan makuista ja vähärasvaista. Highland Cattle – Ylämaankarjan lihassa on vähemmän rasvaa ja kolesterolia ja enemmän rautaa ja proteiineja kuin keskivertaisessa naudanlihassa.

Havsgårdar tekee yhteistyötä luonnonsuojelu- ja maisema-alueiden hoidossa mm. Metsähallituksen, Suomen ympäristökeskuksen, WWF:n ja Hangon kaupungin sekä yksityisten maanomistajien kanssa.Merenrantojen rantaniityt pidetään avoimina laidunnuksen avulla. Näin turvataan niityillä pesivien ja ruokailevien lintujen elinolosuhteet, unohtamatta elvyttäviä toimia kulttuurimaiseman säilyttämiselle.

Havsgårdar tilan suoramyyntipiste sijaitsee tilan yhteydessä Lövkullantie 92.

Muita tiloja Hangossa:

Tvärminne

 

Lähituotettua Mörby gård

Mistä löydän lähituotettua?

Hangosta löydät lähituotettuja ja luomutuotteita, ainakin seuraavista kaupoista ja ravintoloista.

Petran Sinikulma, Vuorikatu 15-17:

  • Mörbyn tilan tuotteita mm. kaurahiutaleita, lettujauhosekoitus, yms.
  • Muita ekologisia ruokatuotteita kuten teetä, mausteita ja kuivattuja hedelmiä
  • Luonnonkosmetiikkaa ja ekologisia pesuaineita
  • Sjundbyn jäätelö, puhtaista suomalaisista raaka-aineista pientuotantona. Myynnissä kesäkaudella.

Hangon matkailutoimisto, Raatihuoneentori 5: Herrgårds Glass, jäätelö on valmistettu Tenholassa oman kotitilan maidosta ja muut raaka-aineet ovat tarkasti valittuja lähialueelta. Myynnissä kesäkaudella.

Ravintola Origo, Satamakatu 7: Lähiruokaan ja luomuun nojaava ruokalista, joka elää sesonkien ja kulloinkin saatavilla olevien herkkujen mukaan.

Ravintola Makasiini, Satamakatu 9: Makasiinin skandinaavinen keittiö käyttää mieluimmin alueelta pyydettyä kalaa, perunat, kananmunat ja suuren osan vihanneksista saamme paikalliselta viljelijältä.

På KrokenHangonkylän satama: Kahvila ja kalamyyntiä, avoinna ympäri vuoden

Hangon kauppatori, 1.5.-30.9. tiistai ja torstai klo 6-14, lauantai klo 7-12
1.10.-30.4. tiistai ja torstai klo 7-13, lauantai klo  7-12. Juhlapyhinä suljettu.

Käsityöläisten Hanko tuotteita

Käsityötä ja taidetta Hangosta

Ihania käsin tehtyjä tuotteita, kudotuista lapasista tiskirätteihein ja kaikkea siltä väliltä löydät Hangon puodeista. Osta paikallisesti tuotettuja tuliaisia, ja saat takuuvarmasti aivan uniikin lahjan tai tuliaisen. Samalla tuet paikallisia käden taitajia ja luovuutta.

Hangon Käsityöläisten puoti, Raatihuoneentori 4. Villa Orrmanissa sijaitseva käsityöläisten puoti on avoinna ympäri vuoden viikonloppuisin ja kesäkaudella päivittäin.

Hangon Ideako, Itäsatama, Hankolaisten ja lähialueiden käsityöläisten ja käsityöharrastajien yhdistys. Yhdistyksen pieni käsityömyymälä Hangon vierasvenesatamassa on avoinna kesäkaudella. Lisäksi joulumyymälä.

Studio Tomi Parkkonen, Satamakatu 2, Hankolaisen valokuvaajan Tomi Parkkosen töihin voit tutustua hänen verkkokauppassaan.

Hangon matkailutoimisto, Raatihuoneentori 5, Hanko-aiheisia tuotteita sekä paikallista käsityötä. Myös verkkokauppa.