fbpx
  • sv
  • fi
  • en

Opastetut kävelyretket ja teemaopastukset

Hangon kylpyläpuisto

Kylpyläpuiston huvilat kertovat

Hangon Kylpyläpuisto on Suomen merkittävimpiä suurten puuhuviloiden alueita. Kierroksen aikana tutustutaan 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun kylpyläkulttuuriin, huviloiden rakentajiin ja asukkaisiin sekä elämään Kylpyläpuistossa.

”Hangon kylpylä oli vuosisadan vaihteessa Suomen hienoin kylpylä, jonka kansoitti venäläinen aristokratia. Puiston kengänkiillottajapojan mukaan puiston hongatkin tuoksuivat venäläisten prinsessojen hajuvesiltä”, kertoo Marketta Wall Hangon oppaista.

Lähtöpaikka: Vapauden patsas, Bulevardi 1

Finska uniformerna ha dtagits på-de tyska återlämnas.

Saksalaisten kauttakulkuleiri Hangossa 1942-44

Oppaan johdolla kävellään yhteensä noin kahden kilometrin matka aidatulle alueelle, jossa opas valottaa saksalaisten toimintaa ja elämää leirissä sekä myöhäisempää historiaa palaavien sotavankien ja naisten työleirin ajalta.

Alueeseen liittyy paljon tarinoita ja uskomuksia, mutta oppaamme keskittyvät lähinnä dokumentoituun tietoon. Alueella suoritettujen tutkimusten myötä paljon uutta tietoa on tullut päivänvaloon”, Hangon oppaat kertovat.

Vinkki: Yhdistä retkeesi visiitti Hangon museoon, joka esittää 9.5.2018–31.3.2019 näyttelyn Durchgangslager Hanko. Näyttely kertoo yksittäisen sotilaan elämästä ja toisen maailmasodan todellisuudesta. Kuva: SA-Kuva

Lähtöpaikka: Tulliniemen parkkipaikka

Gustaf-Mannerheim-vieraineen-Kahvila-Neljän-tuulen-tuvan-ulkopuolella

Mannerheim, kehdosta hautaan

Heinäkuussa 1919 Gustaf Mannerheim hävisi Suomen ensimmäiset presindentinvaalit K.J. Ståhlbergille vietti ja lähes koko 1920-luvun siviilielämää.

1920-luku oli kaikkiaan hengähdystauko Mannerheimin elämässä ja tuolloin hän vietti kesiään Hangossa, jossa hänellä oli kesähuvila Villa Stormhälla ja kahvila Neljän Tuulen Tupa. Mannerheim on itse sanonut viihtyneensä kaikkein parhaiten Hangossa pikku saarellaan, missä Hangon auringon säteet valaisevat kalliot. Mannerheim oli kirjoilla Hangossa 1919–1935. Opastuksen aikana tutustutaan Mannerheimin henkilöhistoriaan ja hänen aikaansa Hangossa.

Vinkki: Nauti opastuksen päätteeksi Neljän Tuulen Tuvalla mansikkakakkukahvit Marskin tapaan!

Lähtöpaikka: Pieni Mäntysaari

Hangon sotahistoria

Neuvostoliiton vuokra-aika Hangossa 1940-41

Talvisodan päättäneessä Moskovan rauhassa 13.3.1940 Hanko vuokrattiin Neuvostoliitolle merisotilaalliseksi tukikohdaksi 30 vuodeksi. Vuokra-aika supistui kuitenkin vajaaksi kahdeksi vuodeksi. Jatkosota alkoi kesäkuun lopussa 1941 ja myös Hangon rintamalla taisteltiin sekä kesällä että syksyllä. Tunnetuin oli taistelu Bengtskärin majakasta 27.7.1941.

Hangon tukikohta oli jäämässä mottiin ja Neuvostoliitto päätti evakuoida sen. Viimeiset neuvostosotilaat lähtivät Hangosta 2.12.1941. Jälkeensä he jättivät hävitetyn kaupungin.

Vinkki: Yhdistä retkeesi opastettu tai omatoiminen käynti uudistetussa Rintamamuseossa ja kulje jatkosodan rintamalinjaa.

Lähtöpaikka: Kauppatori, Bulevardi

Vesitorniopastus

Hanko vesitornista katsoen

Hangon historia ja nykypäivä avautuvat panoraamana hienosti vesitornista.

Opastuksen aikana kuulet meritaistelujen sotahistoriaa 1700-luvulta 1900-luvulle, näet kaksi satamaa kokonaisuudessaan, erotat entisen terästehtaan rakennukset 10 kilometrin päässä ja lumoudut horisontista – Hangon ainutlaatuisesta näkymästä. Näköalatorni kohoaa 65 metriin merenpinnan yläpuolelle ja tornissa on myös kiikari.

Lähtöpaikka: Hangon vesitorni, Kirkkomäki

Meriharakka ja päätön mies- patsaat ja muistomerkit kertovat

Hangon nähtävyydet

Tutustu lähemmin Hankoon ja merenkaupungin elämään osaavan oppaan kanssa. Kävelemme kaupungin keskustan tuntumassa, tutustumme lähemmin Hankoon nähtävyyksin tutustuen ja kuunnellen tuhtia tietopakettia Hangosta.

”Yksi ehdoton suosikkini kaupungin keskustassa on vehreä Granstedtin puisto, jolla on historiallinen kytkös. Täällä saat vastauksen kysymykseen, miksi Vapaussotilas menetti päänsä tai kenen mukaan puisto on saanut nimensä”, kertoo Helena Lesch-Saarinen, Hangon oppaista.

Kierros on mahdollista tehdä myös pyöräillen.

Elämää Hangonkylässä 1700-luvulla

Elämää Hangonkylässä 1700-luvulla

Kantakaupungin vanhin asutus oli Kappelisataman ankkuripaikan ympärillä. Kylän viiden talon isännät olivat luotseja, jotka siirsivät ammattitaitonsa nuoremmalle sukupolvelle.

Opastuksen aikana tutustutaan kylän asukkaisiin ja heidän elämäänsä 1700-luvulla, jolloin venäläiset polttivat kylän kaksi kertaa.

Siirtolaisten jalanjäljillä

Siirtolaisten jalanjäljillä

Hanko oli 1880 – 1930-luvuilla Amerikan siirtolaisten lähtösatama. Hangossa on vielä jäljellä monia rakennuksia ja muistoja tästä suuresta muuttoliikkeestä, jolloin lähes 400 000 suomalaista lähti etsimään parempaa elämää Yhdysvalloista tai Kanadasta.

Opastuksen aikana tutustutaan näihin kohteisiin, siirtolaisten aikaan Hangossa sekä yksittäisiin siirtolaiskohtaloihin.

Huvila Hangossa

Arkkitehtuurikävely Hangossa

Hangon kaupunki perustettiin 1874, koska Suomi tarvitsi talvisataman. Kaupunki kasvoi nopeaan tahtiin ja talvisatama sekä Suomen hienoin kylpylä tekivät Hangosta tulevaisuuden kaupungin.

Tunnetut arkkitehdit, kuten mm. Lars Sonck, Theodor Höjer, Jac Ahrenberg, Valdemar Aspelin ja Armas Lindgren suunnittelivat rakennuksia Hankoon. Vuonna 1955 Hyvon Kudeneule Oy aloitti Hangossa Viljo Revellin suunnittelemassa tehdasrakennuksessa, jonka italialainen arkkitehtuurilehti valitsi samana vuonna maailman kauneimmaksi tehdasrakennukseksi.

Kierroksen aikana kuulet kiinnostavimmat tarinat upeiden rakennusten takaa.

Hangon Ortodoksinen kirkko

Ortodoksinen kirkko

Venäläiset kylpylävieraat rakennuttivat Hankoon ortodoksisen kirkon 1895. Kirkon suunnitteli arkkitehti Barankejev ja suurin osa kirkon ikoneista ja inventaareista ovat kylpylävieraiden lahjoittamia.

Neuvostoliiton vuokra-aikana 1940 – 1941 kirkko oli kerhohuoneena, mutta säästyi suuremmilta vaurioilta. 1960-luvulla Ina ja Tito Colliander sekä pastori Repo vaimoineen saapuivat Hankoon kunnostamaan kirkkoa. Ina Colliander valmisti tuolloin kirkon kupolien kaulojen lasimosaiikit.

Kirkkoon voi tutustua esimerkiksi kiertoajelun yhteydessä.

Opastetut kierrokset Hangossa

Opastuskielet

Suomi, ruotsi, englanti, saksa, ranska, venäjä.

Palkkiot

2020: 1,5 tuntia 90 euroa, jokaiselta seuraavalta tunnilta 60 euroa (seuraava puoli tuntia 30 euroa). Kielilisä 15% lisätään opastuksen hintaan jos opastus toivotaan kaksikielisenä. Hinnat ovat opastuksen hintoja eivätkä sisällä kulkuneuvon tai mahdollisten sisäänpääsymaksujen hintoja. Veloitukset tehdään vähimmäisajan (1,5 h) jälkeen puolen tunnin tarkkuudella.

Rooliopastuksia järjestetään ainoastaan kesäaikaan.

Opastetut kierrokset Hangossa

Laskutus ja peruutukset

Laskutus tapahtuu opastuksen jälkeen. Mahdollisen peruutuksen tulee ole tehty kaksi arkipäivää ennen opastusta, muussa tapauksessa matkanjärjestäjällä on oikeus periä koko opastuksen hinta. Myöhästymisestä laskutetaan erikseen edellä mainittujen hintojen mukaisesti.

Varaukset

Hangon matkailutoimisto /
Oy Hansea dc Ab
Raatihuoneentori 5, 10900 Hanko
puh. (019) 2203 411
tourist.office@hanko.fi

Hangon Oppaat ry Facebookissa