• sv
  • fi
  • en
Parkkonen_005_Hanko_tienviitta_www

Opastetut kävelyretket ja teemaopastukset

Hangon kylpyläpuisto

Kylpyläpuiston huvilat kertovat

Hangon Kylpyläpuisto on Suomen merkittävimpiä suurten puuhuviloiden alueita. Kierroksen aikana tutustutaan 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun kylpyläkulttuuriin, huviloiden rakentajiin ja asukkaisiin sekä elämään Kykpyläpuistossa.

Elämää Hangonkylässä 1700-luvulla

Elämää Hangonkylässä 1700-luvulla

Kantakaupungin vanhin asutus oli Kappelisataman ankkuripaikan ympärillä. Kylän viiden talon isännät olivat luotseja, jotka siirsivät ammattitaitonsa nuoremmalle sukupolvelle. Opastuksen aikana tutustutaan kylän asukkaisiin ja heidän elämäänsä 1700-luvulla, jolloin venäläiset polttivat kylän kaksi kertaa.

Siirtolaisten jalanjäljillä

Siirtolaisten jalanjäljillä

Hanko oli 1880 – 1930-luvuilla Amerikan siirtolaisten lähtösatama. Hangossa on vielä jäljellä monia rakennuksia ja muistoja tästä suuresta muuttoliikkeestä, jolloin lähes 400 000 suomalaista lähti etsimään parempaa elämää Yhdysvalloista tai Kanadasta. Opastuksen aikana tutustutaan näihin kohteisiin ja siirtolaisten aikaan Hangossa sekä yksittäisiin siirtolaiskohtaloihin.

Mannerheimin jalanjäljillä

Mannerheimin jalanjäljillä Hangossa

Heinäkuussa 1919 Gustaf Mannerheim hävisi Suomen ensimmäiset presindentinvaalit K.J. Ståhlbergille ja lähes koko 1920-luvun Mannerheim vietti siviilielämää. Hän hankki Hangosta omistukseensa Suuren mäntysaaren, jossa hänellä oli kesähuvila Villa Stormhälla. Hän omisti myös naapurisaaren kahvilan, entisen Café Afrikan, jolle hän antoi uudeksi nimeksi Café Neljän tuulen tupa. Opastuksen aikana tutustutaan Mannerheimin henkilöhistoriaan ja hänen aikaansa Hangossa.

Hangon sotahistoria

Neuvostoliiton vuokra-aika Hangossa 1940-41

Talvisodan päättäneessä Moskovan rauhassa 13.3.1940 Hanko vuokrattiin NL:lle merisotilaalliseksi tukikohdaksi 30 vuodeksi. Vuokra-aika supistui kuitenkin vajaaksi kahdeksi vuodeksi. Jatkosota alkoi kesäkuun lopussa 1941 ja myös Hangon rintamalla taisteltiin sekä kesällä että syksyllä. Tunnetuin oli taistelu Bengtskärin majakasta 27.7.1941. Hangon tukikohta oli jäämässä mottiin ja NL päätti evakuoida sen. Viimeiset neuvostosotilaat lähtivät Hangosta 2.12.1941. Jälkeensä he jättivät hävitetyn kaupungin.

Casinopuisto Hangossa

Hangon kohtalon päivät – ensimmäisen maailmansodan aika Hangossa 1914 – 1919

Ensimmäisen maailmansodan puhkeaminen elokuussa 1914 lopetti Hangon suotuisan kehityksen. Hangossa oli venäläinen sotilasosasto, joka pelkäsi saksalaisten maihinnousua ja alkoi tuhota satamarakennuksia. Myös uusi vesitorni uhattiin räjäyttää. Itämeri miinoitettiin, mikä lopetti satamaliikenteen moneksi vuodeksi. Kylpylä avattiin uudelleen vasta 1919.

Huvila Hangossa

Arkkitehtuurikävely Hangossa

Hangon kaupunki perustettiin 1874, koska Suomi tarvitsi talvisataman. Kaupunki kasvoi nopeaan tahtiin ja talvisatama sekä Suomen hienoin kylpylä tekivät Hangosta tulevaisuuden kaupungin. Tunnetut arkkitehdit, kuten mm. Lars Sonck, Theodor Höjer, Jac Ahrenberg, Valdemar Aspelin ja Armas Lindgren suunnittelivat rakennuksia Hankoon. Vuonna 1955 Hyvon Kudeneule Oy aloitti Hangossa Viljo Revellin suunnittelemassa tehdasrakennuksessa, jonka italialainen arkkitehtuurilehti valitsi samana vuonna maailman kauneimmaksi tehdasrakennukseksi.

Hangon Ortodoksinen kirkko

Ortodoksinen kirkko

Venäläiset kylpylävieraat rakennuttivat Hankoon ortodoksisen kirkon 1895. Kirkon suunnitteli arkkitehti Barankejev. Kylpylävieraat lahjoittivat myös suurimman osan kirkon ikoneista ja inventaareista. Venäläisenä vuokra-aikana 1940 – 1941 kirkko oli kerhohuoneena, mutta säästyi suuremmilta vaurioilta. 1960-luvulla Ina ja Tito Colliander sekä pastori Repo vaimoineen saapuivat Hankoon kunnostamaan kirkkoa. Ina Colliander valmisti tuolloin kirkon kupolien kaulojen lasimosaiikit. Kirkkoon voi tutustua esimerkiksi kiertoajelun yhteydessä.

Graniitti Oy Hangossa

Tapio Wirkkalan Hanko

Tapio Wirkkala syntyi 1915 Hangossa, missä hänen isänsä Ilmari Wirkkala oli kiviteollisuusyritys Graniitti Oy:n taiteellinen johtaja. Muistitiedon mukaan tuleva muotoilun mestari oli päästänyt syntyessään niin kovan huudon, että se oli kuulunut kauaksi naapurustoon. Myöhemmin Tapio Wirkkala ja vaimonsa Rut Bryk kävivät lapsineen kesäisin Hangossa mattopyykillä. Hangon kaupungin taidekokoelmiin kuuluu Ilmari Wirkkalan öljyvärimaalaukset, jotka esittävät Itäsataman huuhteluhuone ja kylpylää.

Meriharakka ja päätön mies- patsaat ja muistomerkit kertovat

Hangon nähtävyydet

Tutustu lähemmin Hankoon ja merenkaupungin elämään osaavan oppaan kanssa. Kävelemme kaupungin keskustan tuntumassa, tutustumme lähemmin Hankoon nähtävyyksin tutustuen ja kuunnellen tuhtia tietopakettia Hangosta.
(Kierros on mahdollista tehdä pyöräillen)

Opastetut kierrokset Hangossa

Opastuskielet

Suomi, ruotsi, englanti, saksa, ranska, venäjä.

Palkkiot

2017: 1,5 tuntia 85 euroa, jokaiselta seuraavalta tunnilta 50 euroa (seuraava puoli tuntia 25 euroa). Kielilisä 15% lisätään opastuksen hintaan jos opastus toivotaan kaksikielisenä. Hinnat ovat opastuksen hintoja eivätkä sisällä kulkuneuvon tai mahdollisten sisäänpääsymaksujen hintoja. Veloitukset tehdään vähimmäisajan (1,5 h) jälkeen puolen tunnin tarkkuudella.

Rooliopastuksia järjestetään ainoastaan kesäaikaan.

Opastetut kierrokset Hangossa

Laskutus ja peruutukset

Laskutus tapahtuu opastuksen jälkeen. Mahdollisen peruutuksen tulee ole tehty kaksi arkipäivää ennen opastusta, muussa tapauksessa matkanjärjestäjällä on oikeus periä koko opastuksen hinta. Myöhästymisestä laskutetaan erikseen em. hintojen mukaisesti.

Varaukset

Hangon matkailutoimisto /
Oy Hansea dc Ab
Raatihuoneentori 5, 10900 Hanko
puh. (019) 2203 411
tourist.office@hanko.fi

Hangon Oppaat ry Facebookissa