fbpx
  • sv
  • fi
  • en

Pyöräillen meren äärelle

Haaveiletko kesäisestä viikonloppuretkestä pyöräillen tai kenties kokonaisesta pyöräilylomasta? Rannikkoreitti Raasepori-Hanko-Kemiönsaari-Salo on varteenotettava vaihtoehto sinulle, joka haluat nauttia raikkaista merituulista sekä aktiivisesta että rentouttavasta retkipyöräilystä.

Voit vaikkapa suunnata pyöräsi kanssa Hangosta meriteitse Kasnäsiin, josta jatkat pyöräillen läpi Kemiönsaaren ja Mathildedalin ruukkimaisemien ja Teijon kansallispuiston kautta kohti Raaseporia.  Majoitu kodikkaasti bed and breakfast -tyyliin, nautiskele kahviloissa ja aisti uusia elämyksiä matkan varrella. Vaihtoehtoisesti voit kurvata Saloon päin ja nousta siellä pyöräsi kanssa junaan kohti Turkua tai Helsinkiä.

Vinkki! Aloita pyöräretki jo Helsingistä

Viitoitettu Rannikkoreitti yhdistää Raaseporin, Hangon, Kemiönsaaren ja Salon. Voit kuitenkin helposti aloittaa pyöräilyn vaikka Helsingistä, ja pyöräillä läpi elävän länsiuusmaalaisen maaseudun halki Hankoon. Matkan varrella ohitat Siuntion, Inkoon, Fagervikin ja Snappertunan. Raaseporista jatkat sitten näppärästi varsinaista Rannikkoreittiä pitkin Hankoon ja edelleen merelliselle Kemiönsaarelle sekä Salon ruukkikyliin.

Raaseporin alueen nähtävyyksiin sekä majoituksiin voit tutustua tästä!

Highlandcattle

Raseborg

VeistospolkuTäktomissa

Vinkit pyöräilijän matkalle Tammisaaresta Hankoon

Viitoitettua Rannikkoreittiä pitkin pyöräillen matkaa Raaseporista Hankoon on noin 40 km.  Matkalla on paljon nähtävää ja aikaa kannatta varta riittävästi. Seuraavassa muutama vinkki matkan varrelle, mukaan mahtuu kulttuuria ja sotahistoriaa sekä upeita luontokohteita ja uimarantoja!

Tammisaaresta lähdettäessä ensimmäinen pysähdys kannattaa tehdä Dagmarin puiston kohdalla noin 12 km Tammisaaresta Hangon suuntaan. Jo Venäjän keisarinna Dagmar nautti Tammisaaren Källvikenin lähteestä ja meriluonnosta 1800-luvun lopussa. Lähteen ympärillä olevalta kivimuodostelmalta voit ihailla merimaisemaa, keisarinnan kunniaksi rakennettua muistomerkkiä ja pulppuavan veden solinaa. Vesipullo kannatta täyttä lähteen kirkkaalla vedellä!

Täältä reitti jatkuu kohti Skogbyn kylää. Skogbyn sahayhdyskunta käsittää eriaikaisia työväen asuinrakennuksia 1880-luvulta 1950-luvulle. Asutuksen keskellä sijaitsevat VPK:n talo, vanha kaupparakennus, vanha terveystalo ja Harparskogin puolella kaksi vanhaa koulurakennusta. Täällä kannatta pysähtyä viehättävässä kahvila-ravintola Villa Kosthållissa.

Elävää sotahistoriaa

Valtatie 25 pohjoispuolella löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää sotahistoriasta kiinnostuneille. Kunnostettu Irma- bunkkeri on avoinna vierailijoille, maastosta löytyy Harparskog-linja, joka rakennettiin Suomen suojaksi Hankoa vasten, joka talvisodan jälkeen vuokrattiin Neuvostoliitolle tukikohdaksi. Myös Mannerheimin muistomerkki on vierailun arvoinen. Kivi on pystytetty paikalle, jossa sotamarsalkka Mannerheim vastaanotti 15.12.1941 Hangon rintamalla taistelleiden joukkojen ohimarssin.

Kuuden kilometrin päässä sijaisevassa Lappohjan kylässä sijaitsee Hangon Rintamamuseo, joka tarjoaa loistavan tilauuden perehtyä sotahistoriaan. Uusi perusnäyttely ”Hanko vieraissa käsissä” kertoo selkeällä tavalla Hangon vuokra-ajasta – ajasta jolloin Hanko oli vuokrattu Neuvostoliitolle maaliskuusta 1940 joulukuuhun 1941.

Uimarantoja ja luontoa

Lappohjan kylästä reitti jatkuu Koverharintietä pitkin, jonka alkupäässä löytyy kaunis Lappohjan uimaranta. Tämä onkin oiva paikka pienelle pulahdukselle, matkaa Tammisaaresta on nyt kertynyt reilut 18 kilometriä! Virkistävän pulahduksen jälkeen noin puolet matkasta Hankoon on vielä poljettavana, ja edessä paljon nähtävää, sekä luontoa että kulttuuria.

Koverharin terästehtaan  muistomerkki löytyy Koverharintien päässä ja on hankolaisen taiteilijan Heikki Kukkosen käsialaa. Tehdas toimi Hankoniemellä vuosina 1961- 2012. Täältä reitti jatkuu Tvärminnentielle, ja tämän tien varrella sijaitsevista monista luontokohteistä ensimmäinen on Svanvikenin lintutorni. Lintujen muuton aikana monet vesilinnut kerääntyvät ruokailemaan lahdelle, Hankoniemi onkin yksi Suomen parhaista lintukohteista.

Högholmenin luontopolku sijaitsee noin 10 km päässä Hangosta. Tämä on ehdottomasti pystähtymisen arvoinen paikka, luonnonkaunilla luonnonsuojelualueella opit lisää Hankoniemen luonnon erityispiirteistä. Samalla pysähdyksellä voit myös vierailla Henriksbergin galleriassa ihastelemaassa Isabella Cabralin töitä. Galleria on avoinna sopimuksesta.

Reitti kulkee nyt Täktomintietä pitkin ja vaikka meri ei tielle näy, saatat kuitenkin tuntea meren tuoksun! Vedagrundetin uimaranta on upea luonnonkaunis dyyniranta ja myös Ryssholmenin uimarannalta voi pulahtaa mereen. Lentokentän kupessa on oiva tilaisuus tutustua ympäristöprojektiin; Täktominlahden ennallistamiseksi rakennettuun kosteikkoon. Jos mieli tekee jäätelöä, kannattaa poiketa golfkentän kahvilassa ja Sjöbergin tilamyynti löytyy Västankärrintien päästä. Täältä voit ostaa tuoreita kananmunia ja vihanneksia kauden mukaan.

Hankoa lähestyttäessä kannattaa vielä kääntyä Långörnintielle ihastelemaan veistospolkua, eli pysyvä taidenäyttely, joka kokoaa nähtäväksi taiteilija Knutte Sundbergin (1940-2004) töitä. Pyöräilessäsi Långörnintietä kohti Kattrumpania reitin varrelta löytyy hiljaisia puiden kantoja, hylkyjen osista tehtyjä taideteoksia sekä yksityiskohtaisen tarkasti luotuja puuveistoksia. Kaikkiaan ulkoilmanäyttely esittelee yli 60 teosta.

Täktomtien varrelta löytyy vielä viimeinen pysähdysvinkki neuvostomonumenti kohdalla. Muistomerkin yhteyteen on haudattu 453 neuvostoliittolaista sotilasta (heistä 267 tuntemattomia), jotka kaatuivat jatkosodan taisteluissa. Tämän jälkeen reitti kääntyy meren äärelle ja viimeinen pakollinen pysähdyspaikka on historiallinen Neljän Tuulen Tupa, jossa kannattaa käydä herkuttelemassa ihanilla leivoinnaisilla upean pyöräilypäivän päätteeksi!

Sjöberginkukko_640_425

Palvelut

Villa Kosthåll, Rantakaari 16 Skogby, 045 328 3185
Kahvila, ravintola
Premarin, Järnönsalmentie 136, Lappohja
Kauppa, ravintola ja polttoainemyynti
Hangon Rintamamuseo, Hankoniementie 1625
Museon yhteydessä toimii kahvila
Lappohjan Kyläkauppa, Satamatie 79, Lappohja, puh. 040 510 2266
Han-Golf, Kirkkotie 28, Hanko, puh. 019 248 9357
Golfkentän yhteydessä toimii kahvila

Majoitus:
Sjömansro, Satamatie 38-40, Lappohja

Lähiuoka:
Sjöbergin tilamyynti, Västankärrintie 40, Hanko,
Kauden vihanneksia ja kananmunia
Havsgårdar, Lövkullantie 92, Hanko
puh. 0400 387 490, tilamyynti luomukarjatila
Hanko Greenhouse, Kyläntie 2, Hanko
puh. 040 963 0799, vihanneksia kesäkaudella

 

Hangon Rintamamuseo

Nähtävyydet & vierailukohteet:

Hangon Rintamamuseo, Hankoniementie 1625
Mannerheimin muistokivi, Mannerheimintie 142 Harparskog
Koverharin terästehtaan muistomerkki, Koverharintie, Hanko
Henriksbergin galleria, Tvärminnentie 42, Hanko
Veistospolku, Knutte Sundberg (1940-2004), Långörnintie, Hanko
Luonto:
Dagmarin puisto, Leksvallintie 300, Tammisaari
Högholmenin luontopolku, Tvärminnentie, Hanko
Svanvikin lintutorni, Tvärminnentie, Hanko
Täktomin kosteikko, Täktomintie, Hanko

 

 

Rannikkoreitti

Faktatietoa Rannikkoreitistä

• Reitti Tammisaaresta Hankoon kulkee pääasiassa pienempiä yleisiä teitä pitkin. Tiet eivät ole pääteitä, joten liikenne on rauhallista. Koko matka on asfaltoitu. Tie on pääosin tasainen, mainittavia korkeuseroja ei ole.
• Rannikkoreitti muodostaa ympyräreitin ja se on viitoitettu myötäpäivään Raaseporista Hankoon ja edelleen Kemiönsaareen ja Saloon. Kokonaisuudessaan reitti on noin 150 km pitkä. Lisätietoja: www.rannikkoreitti.fi
• Hangosta pyöräilijä pääsee vesiteitse jatkamaan matkaa joko suoraan Kasnäsiin tai Bengtskärin majakan kautta. Katso lisätietoja!
The Travel Ecperience 

Tilaa kotiisi painettu karttaesite reitistä, painamalla linkkiä.