fbpx
  • sv
  • fi
  • en

Sotahistoriaa bussiryhmälle

.

 

50 henkilön kokopäiväretki

Hankoniemi sijaitsee strategisesti tärkeällä paikalla ja se on ollut monien taistelujen näyttämönä.

Jo 1600-luvulla niemen kärjessä kannettiin tullia ja sinne rakennettiin pieni skanssi. Varsinaisia linnoituksia ruotsalaiset ryhtyivät rakentamaan niemelle 1700-luvun lopulla, jolloin kolme Hangon ulkopuolista saarta linnoitettiin. 1810-luvulla linnoittajina olivat venäläiset ja Hankoniemen varustus oli osa Pietari Suuren merilinnoitusta.

Talvisodan jälkeen Suomi luovutti Hankoniemen Neuvostoliitolle tukikohdaksi. Jatkosodan alkaessa rintamalinja sijaitsi Lappohjassa, ja verisiä taisteluita käytiin myös niemeä ympäröivillä saarilla. Joulukuun 1941 alussa Hanko valloitettiin takaisin ja evakossa olleet hankolaiset palasivat jälleenrakentamaan sodan runtelemaa kaupunkiaan.

Tällä kokopäiväretkellä tutustutaan monipuolisesti Hangon sotahistoriaan, maalla ja merellä.

Ohjelma:
9.30 – 12.00  Tutustuminen Rintamamuseoon, hernekeittolounas
12.30 – 14.00 Kiertoajelu Hangon sotahistoriateemalla
14.00 – 15.00 Mansikkakakkukahvit Neljän Tuulen Tuvalla
15.30 – 17.30  Saaristoristeily Gustavsvärniin ja Hauensuoleen

Hinta alkaen:
56,20 euroa/ hlö sis. alv.

Paketti on saatavana toukokuusta syyskuuhun.

Bussikuljetus ei sisälly hintaan.

Gyllene Freden_webb

Hangon Rintamamuseo

Hangon Rintamamuseon uudistettu perusnäyttely ”Hanko vieraissa käsissä” kertoo Hangon vuokra-ajasta 1940 – 1941.

Museo sijaitsee aivan vuokra-alueen rajan tuntumassa, jatkosodan aikaisella rintamalinjalla. Näyttelyn lisäksi tutustutaan museon kulmalta lähtevään ”Sotapolkuun”, jonka varrella näkee edelleen konkreettisia jälkiä sodasta.

Rintamamuseolla nautimme myös hernekeittolounaan.

Hanko.

Opastettu kiertoajelu

Opastettu kiertoajelu kestää 1,5 tuntia, jonka aikana opas kertoo Hankoniemen historiasta, nykypäivästä ja nähtävyyksistä, sotahistoriallisiin teemoihin painottuen.

Ajamme myös kuvassa näkyvää Bulevardia pitkin, jonka varrella, kuvan ottamisen hetkellä, hankolaiset valmistautuivat jättämään Neuvostoliitolle tukikohdaksi vuokratun kotikaupunkinsa.

Fyra_Vindarna

Neljän Tuulen Tupa

Pienellä Mäntysaarella, aivan rantakalliolla sijaitsee Neljän Tuulen Tupa, jota Mannerheim isännöi vuosina 1927-1933. Rakennus ja koko miljöö ovat jo itsessään nähtävyys!

Kahvilassa nautimme mansikkakakkua kahvin tai teen kera. Muista katsoa tarkoin ympärillesi, moni asia kahvilassa on samalla mallilla kuin marsalkan aikaan.

Gustavsvärnin linnoitusaari

Gustavsvärn ja Hauensuoli

Päivän päätteeksi lähdemme merelle!

Gustavsvärn on Hangon vanhan neliosaisen linnoituksen suurin ja parhaiten säilynyt osa. Pienellä kalliosaarella on ruotsalaisen 1700-luvun lopulla rakennetun linnakkeen rauniot, sekä majakka vuodelta 1951. Saaressa sijaitseva sumusireeninhoitajan talo ympäristöineen on vuokrattu Suomen Majakkaseuralle joka kesäisin myy talossa mm. matkamuistoja kuten Gustavsvärn-historiikkia, postikortteja ja majakkajulisteita.

Hauensuoli on puolestaan kapea salmi kahden luodon välissä Tulliniemen edustalla. Tämä ”Saariston vieraskirja” on ainutlaatuinen nähtävyys, saarilta löytyy 640 kallioihin kaiverrettua nimeä ja vaakunakilpeä, jotka kertovat aateliston, sotilaiden ja kauppiaiden matkoista jo 1500-luvulta lähtien.

Durchgangslager_640x425

Vinkki: Hangon museo

 

Hangon museossa on ympäri vuoden vaihtuvia näyttelyitä.

Sotahistoriasta kiinnostuneen kannattaa merkitä kalenteriin ajankohta 19.5.2018-31.3.2019, sillä silloin esitetään näyttely ”Durchganslager Hanko, saksalaisten kauttakulkuleiri Tulliniemessä 1942-1944”. Näyttely kertoo yksittäisten sotilaiden elämästä ja toisen maailmansodan todellisuudesta. Ajasta, jolloin tuhannet saksalaiset sotilaat matkasivat Hangon kautta pohjoisen rintamalle.

Näyttelyssä on esillä ainutlaatuisia arkeologisia löytöjä.

Lisätiedot ja opasvaraukset:
Hangon matkailutoimisto
tourist.office@hanko.fi
019-2203 411

Igor_ven_moottoripyora_640x425

Vinkki: Pysähdy Porkkalassa

Yhdistä retkeesi reilun kahden tunnin pysähdys Porkkalan Degerby Igor -museossa sekä Sjundbyn linnassa oppaan johdolla.

Kustaa Vaasan tallimestari Jakob Henrikinpoika rakennutti 1560-luvulla Sjundbyhyn harmaakivisen linnan, joka on ehtinyt
historiansa aikana kuulua monelle aatelissuvulle. Lohjalta peräisin oleva Adlercreutzin suku on hallinnut tilaa viimeiset 300 vuotta, lukuun ottamatta Porkkalan vuokra-aikaa.

Degerbyn Igor-museossa kuulemme ajanjaksosta 1944-1956, joka oli merkittävä aika maamme poliittisessa historiassa ja myös uhka Suomen itsenäisyydelle.  Bussimatkalla opas kertoo mielenkiintoisia tarinoita Porkkalan historiasta ja ihmiskohtaloista.

Lisätiedot ja varaukset:
Hangon matkailutoimisto
tourist.office@hanko.fi
019-2203 411

Hangon Vesitorni ja kirkko

Ota yhteyttä, toteutamme retkesi yhdessä!

Malttaisitteko jäädä yöksi? Hangosta löydätte persoonallisia majoitusvaihtoehtoja! Merellisen retken jälkeen maistuu myös pieteetillä valmistettu illallinen.

Kiinnostavia ohjelmavaihtoehtoja löytyy useammallekin päivälle – kysy lisää, olemme täällä Sinua varten.

Asiantuntijasi Hangossa.
Hangon matkailutoimisto
tourist.office@hanko.fi
puh. 019 2203 411