fbpx
  • sv
  • fi
  • en

30 tips för ditt besök

Åk ut på äventyr, utforska och packa för nya upplevelser, och klä dig för att tillbringa tid utomhus. Salta havsbad på stranden, lata dagar på terrassen, höstpromenader och picknick i den värmande vårsolen. I Hangö sker det mesta utomhus; sommar som vinter lockas vi till det magiska havet. Dela med dina bästa tips under taggarna: #hullunahankoon #galenihangö #visithanko.

#1 Välj ditt favorithus i Badhusparken

Gillar du torn och tinnar, ljusrött eller ornament? Ta en lugn promenad i Badhusparken och notera trävillornas unika detaljer. Om du har du tur, kanske du får titta in i en någon av villorna. Annars kan du hitta interiörer i både böcker och inredningstidningar.

#2 Vakna till vågornas brus

Saltvatten, havsluft och stränder hör till Hangö. Under ett besök måste du uppleva havet; åk på kryssning, simma eller flanera längs stränderna. Fyll din egen glasburk med strandfynd och sand.

#3 Beundra utsikten från vattentornet

Det vackra vattentornet är en av stadens symboler och erbjuder en fantastisk utsikt med sin höjd på 65 meter över havet.

#4 Ät gott på Hangös restauranger

För att vara en småstad erbjuder Hangö ett sällsynt mångsidigt restaurangutbud. Låt dig lockas av havsinspirerade menyer och färska råvaror från regionen.

#5 Bonga 3 fyrar från Hangö

Ta tillfället i akt och besök alla tre fyr-öar du når från Hangö: den närmaste ön Gustavsvärn, militärön Russarö och Nordens högsta fyr, Bengtskär.

#6 Vandra ut till Finlands sydspets

Tulluddens naturstig på den norra stranden leder sig till Finlands sydligaste spets där Skärgårdshavet och Finska viken möts. Sydspetsen är ett ypperligt utflyktsmål året om, du möter en hänförande utsikt över havet.

#7 Lär dig namnet på 3 musslor

Känner du igen namnet på våra tre vanligaste musslor? Ta en promenad på stranden och samla vackra stenar och musselskal som flutit i land. Du kan hitta alla tre musslor i Hangö: sandmussla, blåmussla och östersjömussla.

#8 Roa dig i vattenkarusellen

Både barn och vuxna kan roa sig i vattenkarusellen vid Plagen. Vattenkarusellen i Hangö är unik och har spridit glädje i flera generationer.

#9 Se Nordenskiölds bål på Parkbergen

Se stadens första minnesmärke, Nordenskiölds bål, berättar om upptäcktsresande Nils Adolf Erik Nordenskiölds besök i Hangö med ångfartyget Express i årsskiftet 1880-1881. Bordet tillverkades vid stenhuggeriet på Drottningberg och bekostades av skeppsredaren Carl Korsman.

#10 Dofta på blommor i fjärilsträdgården

I fjärilsträdgården i Granstedts park trivs både fjärilar och människor. Över 70 olika perenner har planterats med fjärilarna i åtanke enligt trädgårdsmästare Mikko Lagerströms artlista över växter som gör fjärilar glada.

#11 Njut av solnedgången på stranden

Ingen resa till havet är perfekt utan en solnedgång. Vill du se solen försvinna i havet, gör du det bäst på den norra sidan av udden, där du kan välja din egen lugn favoritplats för att beundra horisonten.

#12 Spela golf året om

I Hangö kan du spela golf så gott som året om. Säsongen sträcker sig ofta från april till december och gör att du enkelt kan inleda din säsong tidigare än på de flesta andra ställen i landet.

#13 Njut av septemberbad i havet

Det varma havet håller kvar sommaren i Hangö långt in i september. Njut av ett septemberbad i havet, om du vill kan du låna nyckeln till badhuset vid Fabriksudden under turistbyråns öppettider!

#14 Gå i kända personers fotspår på Gamla begravningsplatsen

Besök den Gamla begravningsplatsen i Hangö och låt historien komma till liv genom att bekanta dig med flera betydelsefulla historiska personers gravar, såsom sjökapten August Granroth, släkterna Korsman och Appelgren. Minnesmärket över de på havet omkomna finns även här på Tulluddsvägen 26.

#15 Gör en loppisrunda

Det finns många intressanta loppisar i Hangö, bestäm en dag när du kommer och fyndar!

#16 Hitta jättegrytan på Parkbergen

Visste du att jättegrytorna bildades då smältvattnet efter istidens glaciärer fick en eller flera stenar att rotera under en längre tid. På Parkbergen finns den kändaste jättegrytan i Hangö, den är cirka tre meter djup och har en diameter på cirka en meter.

#17 Hälsa på sälarna i Östersjön

Åk ut i den yttre skärgården och se sälarna som lever i Östersjön. Det finns över 12 000 gråsälar i Östersjön och med lite tur kan du dagligen se dem i Hangö.

#18 Upplev unika Gäddtarmen

På klippöarna utanför Tulludden finns det 640 hällristningar bevarade. ”Skärgårdens gästbok” består av namn och vapensköldar av adelsmän, soldater och köpmän, de tidigaste hällristningarna är från 1500-talet. Du kommer ut till ön med kryssningsfartyg i juli-augusti eller genom att åka egen båt eller kajak.

#19 Fynda i stadens mysiga butiker

I småstaden finns det en mängd mysiga butiker som erbjuder både lokalt producerade varor och välkända märkesprodukter. Sommartid dyker det upp spännande pop-up affärer som breddar utbudet ytterligare.

#20 Gå på skulpturpromenad

Gör en skulpturpromenad på egen hand och kolla in de olika skulpturerna som finns utplacerade runt om i staden. Kan du hitta Marielle och Sjöormen? Känner du till historien bakom den Huvudlösa soldaten? En lista över alla minnesmärken och skulpturer hittar du här!

#21 Besök en bonde i Täktom

Köp ägg av frigående höns, hälsa på får eller lurviga Highland-kor som betar på ängar och strandängar i Täktom. Närmat när den är som bäst, direktförsäljning av säsongens råvaror bland annat vid Sjöbergs gård och Havsgårdar.

Sjöbergs gård, Västankärrsvägen 40, potatis, ägg och grönsaker enligt säsong

Havsgårdar, gårdsbutik med Highland cattle biffkött och charkuterier från Hangö av ekologiskt uppfödd boskap

#22 Följ i emigranternas fotspår

Under åren 1880-1930 emigrerade nästan 400 000 finländare till Nordamerika, och största delen av dem tog båten från Hangö. I Hangö kan du idag följa i emigranternas fotspår och bl.a. se emigranthotellet, avresehamnen, minnesmärket och besöka Parkbergen där emigranterna dansade innan de avreste från hemlandet till Amerika!

#23 Besök De Fyra Vindarnas Hus

De Fyra Vindarnas Hus är ett måste för den som besöker Hangö. Caféet, som först hette Café Lilla Tallholmen, har haft flera innehavare. Historiskt sett är den intressantaste C.G.E. Mannerheim. Hans sommarvilla låg på Stora Tallholmen. Under förbudslagstiden (1919-1932) hette caféet Café Africa och där serverades så kallat “hårt te”. Det glada och vilda livet i caféet störde Mannerheim och av den orsaken köpte han det år 1927. Mannerheim ändrade namnet på caféet till De Fyra Vindarnas Hus.

#24 Se Smörmagasinet

Hangö stad grundades för att fungera som vinterhamn landet år 1874. Den första stora exportvaran från Finland var smör och Smörmagasinet i Västra hamnen i Hangö byggdes för lagring av smör 1908-09. Välbekanta Valio, grundades 1905 i Hangö för att befrämja och övervaka kvaliteten på exporten. Granitborgen Smörmagasinet är planerad av arkitekten och professorn Gustaf Nyström.

#25 Lär dig om krigshistoria på Hangö frontmuseum

Lappvik Frontmuseum ligger i autentisk omgivning, där stridslinjen gick sommaren 1941. I terrängen kring museet syns ännu spår från kriget, vilka presenteras längs den så kallade ”Krigsstigen”. Den förnyade basutställningen fokuserar på händelserna vid Hangöfronten under krigsåren 1939 – 1941.

#26 Prova på SUP-paddling

Ett lätt sätt att ta dig ut på havet är att hyra en SUP-bräda. Det är enkelt att komma i gång, och du kan lätt paddla ut och utforska strandlinjen. Eller bara njuta av att chilla vid strandbrynet och plaska i havet. Alternativt kan du även delta i SUP-yoga timmar under sommaren. Du väljer själv vilket som passar dig bäst!

#27 Bonga flyttfåglar

Hangö udd är en av de bästa platserna för fågelskådning i Finland. Säsongen är lång och våren kommer tidigare än på det övriga fastlandet och säsongen sträcker sig mot vintern, ofta in på det nya året. Det finns flera långgrunda stränder som lockar till sig fåglar i stora mängder. Här kan du se flyttfåglar!

#28 Njut vid en levande eld

Utomhus smakar maten alltid bäst! Njut av en dag i naturen och avsluta med att grilla mat över öppen eld vid vindskyddet i Furunäs på den norra sidan av udden. Vid vindskyddet finns ved och eldstad samt wc.

#29 Cykla runt hela Hangö

Hyr en cykel och spana in nya vyer. Du kan följa den 19 km långa skyltade cykelrutten som löper runt hela staden. Stanna på kaffe eller lunch under vägen eller ta med egen matsäck. Cykelkartan får du från turistbyrån.

#30 Skicka in ditt eget bästa tips till oss!

Vad tycker du att är det bästa du har upplevt i Hangö? Kom ihåg att tagga dina bilder med #visithanko #hullunahankoon och #galenihangö. Skicka gärna in ditt tips till oss så dela det vidare till andra besökare! Tourist.office@hanko.fi