fbpx
  • sv
  • fi
  • en
Hangon kaupunginsiluetti

Den förtjusande naturen i Hangö

Havet glittrar i tre väderstreck och nästan alla vägar leder till havet. I Hangö är den bästa årstiden just nu. Förälska dig i vintern, möt våren med glädje, njut av sommaren och låt dig omfamnas av den mysiga hösten.

Kom och hitta ditt eget smultronställe vid havet.

Suomen eteläisin kärki

Tulluddens naturstig till den sydligaste spetsen

Tulluddens naturstig för dig till den yttre skärgården, till Finlands sydligaste spets, där Skärgårdshavet och Finska viken möts.

Längs den 6,7 km långa naturstigen finns 15 infotavlor som berättar om den värdefulla naturen, samt om uddens rika kulturarv inom sjöfart och krigshistoria.

Tulluddens naturstig

Kylpyläpuisto Hangossa

Hangö nationalstadspark

Målet med en nationalstadspark är att bevara och vårda betydande naturområden och kulturmiljöer. Nationalstadsparken i Hangö är den fjärde stadsparken i Finland. Den grundades år 2008 och är den sydligaste och största stadsparken i vårt land.
I Hangö omfattar nationalstadsparken ett enhetligt och mångsidigt område som når från stadens centrumområde till det omgivande skärgårdsområdet samt till betydande naturområden i närheten.

Hangö nationalstadspark 

Lintuharrastajien Hanko

Hangö – ett toppenställe för fågelskådaren

Naturens mångsidighet syns även i antalet fågelarter i Hangö. På Hangö udd observeras årligen ca 270 fågelarter, och fågelskådarens vår börjar ofta redan i slutet av februari. Vårens första flyttfåglar observeras ofta till Hangö udd, och under milda vintrar övervintrar många arter invid havet.

Fågelskådarens Hangö

Hiidenkirnu Hangossa

De bästa promenadtipsen

Visste du att jättegrytorna bildades då smältvattnet efter istidens glaciärer fick en eller flera stora stenar att rotera i en virvel under en längre tid. Med tiden urholkades en fördjupning med släta väggar i berget. På Parkberget i finns den kändaste jättegrytan i Hangö, den är cirka tre meter djup och har en diameter på cirka en meter. Kolla in flera promenadtips!

De bästa promenadtipsen i Hangö

Hyljesafari Hangon ulkosaaristoon

Sälsafari till den yttre skärgården

Åk ut i den yttre skärgården och se sälar som lever i Östersjön. Det finns över 12 000 gråsälar i Östersjön och med lite tur kan du dagligen se sälar i Hangö.
Tid: Kryssningar torsdagar och söndagar 4.7-15.8.2019.
Pris: 35 euro vuxna, barn (4–14 år) 15 euro. Väderförbehåll.
Köp din biljett i Hangö turistbyrås webbutik

Sinisimpukka Hangossa

Känner du naturlivet i Hangö?

Ta en promenad och samla stenar, snäckor och musselskal som flutit i land. Känner du våra tre vanligaste musslor och hur de lever? Visste du att strandskatan är Hangö stads officiella fågel? Lär dig mera om naturen, det är alltid tillgänglig var du än rör dig i Hangö.

Naturlivet i Hangö

Lintutorni Hangossa

Övriga naturstigar och fågeltorn

I Hangö hittar du många intressanta utflyktsmål i naturen. Öster om Hangö centrum på den södra sidan av udden finns två naturstigar som är väl värda ett besök. På naturstigarna kan du njuta av naturen och samtidigt behändigt lära dig mera om naturens särdrag i Hangö.

Naturstigar och fågeltorn

Laavu Gunnarsörarnilla

Vindskydd (Laavu)

Vill du göra en utfärd i naturen och kanske grilla lite korv och mysa vid brasan under turen? I Hangö hittar du ett vindskydd med möjlighet att göra upp eld på den norra sidan av udden i Furunäs. Även ute på Gunnarsörarna sydväst om Hangö udd finns ett vindskydd som lämpar sig väl för utflykter och övernattningar.

Gunnarsörarna
Furunäs