fbpx
  • sv
  • fi
  • en

Guidade promenader och temaguidningar

Hangon kylpyläpuisto

Badhusparkens villor berättar

Badhusparken i Hangö är ett av Finlands mest betydande områden gällande stora område med trävillor. De äldsta villorna byggdes redan på 1880-talet. Under promenaden bekantar vi oss med badhuskultur från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal, villornas byggmästare och deras innehavare samt livet i Badhusparken.
Start: Frihetsstatyn, Boulevarden 1

Finska uniformerna ha dtagits på-de tyska återlämnas.

Guidning vid det tyska lägret

En guidad promenad till de tyska soldaternas genomfartsläger på Tulludden 1942-44.

Under guidningen bekanta vi oss med barackernas historia, de tyska soldaternas verksamhet och liv i lägret, samt barackernas senare användning som läger för krigsfångar och arbetsläger för kvinnor.

Tips! På Hangö museum visas 19.5.2018–31.3.2019 utställningen om Durchgangslager Hangö. Utställningen utgår från enskilda soldaters liv och berättar om verkligheten under andra världskriget då tusentals tyska soldater reste genom Hangö för att strida i ett grymt krig. Bild: SA-Kuva
Start: Tulluddens parkeringsplats

Gustaf-Mannerheim-vieraineen-Kahvila-Neljän-tuulen-tuvan-ulkopuolella

Mannerheim, från vaggan till graven

I juli 1919 förlorade Gustaf Mannerheim det första finska presidentvalet till K.J Ståhlberg och nästan hela 1920-talet levde Mannerheim ett civilt liv. Han köpte i Hangö Stora Tallholmen med Villa Stormhälla och ägde även grannholmens café, tidigare Café Afrika, som han döpte om till Café De Fyra Vindarnas Hus. Under rundturen bekantar vi oss med Mannerheims personhistoria och hans tid i Hangö.

Tips! Ta en paus på Fyra Vindarnas Hus efter guidningen och njut av kaffe och husets klassiska jordgubbstårta.
Start: Lilla Tallholmen

Hangon sotahistoria

Hangö som rysk marinbas 1940-41

I samband med Moskvafreden 13.3.1940, som avslutade vinterkriget arrenderades Hangö ut som rysk marinbas till Sovjetunionen för 30 år. Arrendetiden inskränktes däremot till knappa två år. Fortsättningskriget började i slutet av juni 1941 och även på Hangöfronten krigades det både under sommar och höst. Den mest kända striden var den om Bengstkärs fyr 27.7.1941. Hangö basen höll på att omringas och Sovjetunionen beslöt att evakuera. De sista sovjetiska soldaterna lämnade Hangö 2.12.1941 och efter sig lämnade de en förstörd stad.
Start: Salutorget, Boulevarden

Vesitorniopastus

Vattentornsguidning

Hangö vattentorn har en fantastisk utsikt över hela udden; härifrån syns både platserna för historiska händelser och nutid.

Under guidningen hör vi om allt från sjöslagen på 1700-talet till stålverket som syns i horisonten. Utsiktstornet höjer sig ca. 65 meter över havsytan och härifrån har man en fantastisk utsikt. I tornet finns även en kikare.

Hangonkylä_oppaat

Livet i Hangöby på 1700-talet

Stamstadens äldsta bosättning fanns runt ankarplatsen i Kapellhamnen. Husbönderna i byn fem hus var lotsar, som förde vidare sina kunskaper till den yngre generationen. Under den guidade turen bekantar vi oss med invånarna i byn och deras liv på 1700-talet, då ryssarna brände byn två gånger.

Siirtolaisten jalanjäljillä

I emigrantens fotspår

På 1880-1930-talet var Hangö avgångshamnen för många, som emigrerade till Amerika. Det finns ännu många byggnader och minnen från denna flyttningsrörelse då närmare 400 000 finländare gav sig iväg till Amerika eller Kanada med drömmen om ett bättre liv i bagaget. Under rundturen bekantar vi oss med dessa mål och får höra om emigrationstiden i Hangö samt bekantar oss med några enskilda emigrationsöden.

Meriharakka ja päätön mies- patsaat ja muistomerkit kertovat

Sevärdheter i Hangö

Bekanta dig närmare med ett havsnära Hangö tillsammans med en kunnig guide. Vi vandrar i stadens centrum samtidigt som vi bekantar oss med sevärdheter och hör på ett rejält infopaket om Hangö.

“En av mina absoluta favoriter i centrum är den lummiga Granstedts parken med sina kopplingar till det historiska. Här får du också svar på frågan varför Frihetssoldaten tappade sitt huvud eller efter vem parken är uppkallad”, berättar Hangöguiden Helena Lesch-Saarinen.

Rundturen kan även tillämpas cyklande.

Huvila Hangossa

Arkitekturpromenad i Hangö

Hangö stad grundades 1874 eftersom Finland behövde en vinterhamn. Staden växte i snabb takt och vinterhamnen samt Finlands finaste badhus gjorde Hangö till en framtidens stad. Kända arkitekter som bl.a Lars Sonck, Theodor Höjer, Jac Ahrenberg, Valdemar Aspelin och Armas Lindgren planerade byggnader för Hangö. År 1955 inledde Hyvon Kudosneule Oy sin verksamhet i en fabriksbyggnad ritad av Viljo Revell. Samma byggnad utsågs samma år till världens vackraste fabriksbyggnad av en italiensk tidning om arkitektur.

Hangon Ortodoksinen kirkko

Ortodoxa kyrkan

De ryska badgästerna lät 1895 bygga en ortodox kyrka i Hangö. Kyrkan planerades av arkitekt Barankejev. Största delen av kyrkans ikoner och inventarier donerades av badgästerna. Under den ryska ockupationen 1940-1941 fungerade kyrkan som klubbrum, men besparades från större skador. På 1960-talet kom Ina och Tito Colliander samt pastor Repo med sin fru till Hangö för att renovera kyrkan. Ina Colliander gjorde då glasmosaikerna som finns i tornet till kyrkans kupoler. Man kan bekanta sig med kyrkan t. ex. i samband med en stadsrundtur.

Opastetut kierrokset Hangossa

Språk

Finska, svenska, engelska, tyska, franska, ryska.

Guidearvoden

2019: 1,5 h 90 euro, varje följande timme 60 euro (följande ½ timme 30 euro). Språktillägg 15% tilläggs i totalpriset om en tvåspråkig guidning önskas. I priset ingår endast guidning, inte pris för eventuella inträdesavgifter och transportmedel. Debiteringen görs efter minimitiden (1,5 timme) med en halvtimmes precision.

Rollguidningar arrangeras endast sommartid.

Opastetut kierrokset Hangossa

Fakturering och annullering

Guidearvodet faktureras efteråt. En annullering bör göras senast två vardagar före den beställda guidningen. I annat fall har researrangören rätt att uppbära hela guidearvodet. Försening debiteras skilt enligt o. n. guidearvoden.

Bokningar

Hangö turistbyrå /
Oy Hansea dc Ab
Rådhustorget 5, 10900 Hangö
tfn (019) 2203 411
tourist.office@hanko.fi

Hangon Oppaat ry på Facebook