fbpx
  • sv
  • fi
  • en

Närproducerat och lokala produkter

Välkommen till den yttersta skärgården för att njuta av närproducerad, ren mat från regionen. Utöver läckra livsmedel hittar du även lokala produkter som är unika för Hangö och alldeles ypperliga att ge bort som gåva eller souvenir.

Lähiruokaa Hangossa

De godaste äggen från Täktom

I hönsgården hos Nisse Sjöberg spatserar cirka 500 vackra, bruna hönor omkring fritt. Här odlas också tio sorters potatis, morötter, kål, pumpa, dill och rabarber. Men mest av allt säljer han ägg av frigående hönor.

– Allt går åt, det sku gå hur mycket som helst, berättar Nisse, som förutom direktförsäljningen från den egna gården i Täktom, även saluför ägg i ett par mataffärer i Hangö.

Men efterfrågan är enorm och ofta är de erkänt välsmakande äggen slut.

– Vi startade med 50 hönor och nu har vi 500 hönor, mera ryms det inte, säger Nisse.

De bruna, spräckliga vackra hönorna vandrar fritt omkring i de olika hönshusen. Här plockas ägg alla morgnar och kvällar, en höna lägger ägg i boet i snitt varannan dag. Nisses farfar och far har brukat samma jord på gården och Nisse är bonde i tredje generation.

– Jag är nog född till det! Inte fanns det något annat alternativ för mej, säger Nisse som är välkänd bland både Hangöbor och besökare.

– Nog ska man ha kvalitet, annars får jag nog höra på stan, säger en pillemarisk Nisse och det glimtar till i hans ögon.

Direktförsäljning från gården i Täktom, Västankärrsvägen 40.

Ylämaankarjaa laitumella Hangossa

Förtjusande lurvhuvud på bete

Havsgårdar i Täktom focuserar på ekologisk odling, samt köttboskap. Djuren är renrasiga Highland Cattle- det vill säga den skotska höglandsboskapsrasen. I förädlingen strävar gården efter att ta tillvara rasens bästa egenskaper.

Gården odlar och har naturbete på sammanlagt ca 140 ha. Det finns 25 dikor på gården. Nötkreaturen växer i genomsnitt ca 2,5–3,5 år på gården. Naturbete och ekologiskt ensilage, fritt bete året om gör att köttet är mörkt, aromrikt och har låg fetthalt. Den skotska höglandsboskapsrasen har lägre fetthalt och kolesterol samt innehåller mera järn och protein än vanligt nötkött.

Havsgårdar samarbetar kring naturskydd- och landskapsvård med Forststyrelsen, Finlands Mijlöcentral, WWF samt Hangö stad och privata markägare. Strandängarna fungerar som betesmark och sålunda undviker man igenvuxna stränder. Samtidigt tryggas livsvillkoren för fåglar som bygger bo och lever i strandängar samt upprätthållet ett kulturlandskap.

Direktförsäljning från Havsgårdar, Lövkullavägen 92.

Övriga gårdar med direktförsäljning:

Tvärminne

 

Lähituotettua Mörby gård

Var hittar jag närproducerat?

I Hangö hittar du närproducerat och ekologiska produkter åtminstone i följande butiker och bodar.

Petras Blåhörna, Berggatan 15-17:

  • Produkter från Mörby gård bland annat havregryn, plättblandning mm.
  • Övriga ekologiska livsmedel som te, kryddor och torkade frukter och nötter
  • Naturkosmetik och ekologiska tvättmedel
  • Sjundby glass, tillverkas i småskalig prodution av rena finländska råvaror

Hangö turistbyrå, Rådhustorget 5: Herrgårds Glass, lokalt producerad glass från Tenala, fri från tillsatsämen, konstgjorda aromämnen och icke homogeniserad. Säljs sommartid.

Restaurang Origo, Hamngatan 7: Läckerheter enligt säsong i menyn som utgår från ekologiska och närproducerade råvaror.

Restaurang Makasiini, Hamngatan 9: Säsongens råvaror från vårens första sparrisar till höstens skörd och vilt; skärgårdsstämmning och läckerheter från det skandinaviska köket.

På KrokenHangöby hamn: Kafé och fiskförsäljning, öppet året om.

Hangö salutorg, 1.5-30.9 tisdag och torsdag kl. 6-14, lördag kl. 7-12
1.10-30.4 tisdag och torsdag kl. 7-13, lördag kl. 7-12. Stängt på helgdagar.

Käsityöläisten Hanko tuotteita

Hantverk – Made in Hangö

Härliga handgjorda produkter från stickade vantar till disktrasor med Hangömotiv, detta och mycket mera hittar du i butikerna och bodarna i Hangö. Köp lokalt producerade gåvor och souvenirer och du får garanterat en unik produkt. Samtidigt stöder du det lokala hantverket och kreativiten.

Hangö Hantverkare, Rådhustorget 4. Hantverkarboden i Villa Orrman är öppen året om under veckosluten och sommartid dagligen.

Hangon Ideako, Östra hamnen, En förening för lokala och regionala hantverkare. Föreningen har en försäljningsbod i Östra hamnen sommartid, och julförsäljning inför julen.

Studio Tomi Parkkonen, Hamngatan 2, Du kan bekanta sig med den lokala fotografen Tomi Parkkonens arbeten i hans webbutik.

Hangö turistbyrå, Rådhustorget 5, Produkter med motiv från Hangö, och lokala hantverk. Även webbutik.