• sv
  • fi
  • en
Hogholmen-luontopolku

Övriga naturstigar och fågeltorn

Hangon luontopolut

Högholmens naturstig

Naturstigen vid Högholmen bjuder på en verklig pärla till promenad. Först löper stigen genom ett tallbestånd, sedan över sanddynerna ut till höga bergsklippor där en hänförande utsikt över Östersjön breder ut sig framför besökaren.
Högholmen är ett privat naturskyddsområde med en naturstig som bjuder på tolv informationstavlor om den speciella naturen på området. På naturskyddsområdet finns ståtliga tallbestånd, sandstränder, dyner och undervattenssandbankar.
Naturstigen är en kilometer lång. Stigen börjar vid Tvärminnevägen, ca 10 km från Hangö centrum (ca 4 km österut från flygfältets avtag). Parkering och infoskyltar finns vid vägen.

Lintutorni Hangossa

Svanvik

Svanvik är en öppen och grund havsvik där stora mängder sjöfåglar och vadare samlas under fåglarnas flyttningar. Viken är speciellt omtyckt av svanar och här kan man påträffa tre arter av svan.
Här finns en naturstig som leder till ett fågeltorn vid stranden. Stigen passerar genom en hage som är naturbetesmark för boskap och det är därför förbjudet att medföra hundar. Stigen börjar vid Tvärminnevägen, ca 11 km från Hangö centrum.

Fynda fina favoritpromenader

Trollbergets naturstig i HangöBild: Mikko Sorsa

Trollbergets naturstig

Trollbergets naturstig är belägen på den norra sidan av Hangö udd, se karta. På området finns en hassellund, en naturstrand och en mängd andra natur- och strandtyper. I ändan av Furunäs udde finns ett vindskydd med eldstad och wc.
Terrängen är omväxlande och beroende på vädret kan det vara halt och svårt att promenera längs stigen som löper över rötter och berg. Ordentliga skor eller stövlar rekommenderas.
Stigen är belägen ca 6 km från Hangö centrum. Från riksväg 25 tar man avtaget till Furunäsvägen för att nå parkeringsplatsen vid Trollberget.