• sv
  • fi
  • en

Cykla till havet i sommar

Vill du göra en helgutflykt eller kanske planera in en cykelsemester i sommar? Kustrutten Raseborg-Hangö- Kimitoön-Salo erbjuder alternativ för dig som vill upptäcka landsbygden och skärgården och njuta av aktiv men avkopplande turcykling.
Från Hangö kan du sommartid välja att ta med cykeln på båten via Bengtskär, eller åka direkt till Kasnäs, och upptäcka Kimitoön, Mathildedal och nationalparken i Tykö på vägen mot Raseborg. Bo på ett bed and breakfast, mys på caféer och upptäck nya ställen. Alternativt kan du styra mot Salo där du enkelt tar tåget mot Åbo eller Helsingfors.

Tips! Inled din cykeltur från Helsingfors

Den skyltade Kustrutten förenar Raseborg och Hangö med Kimitoön och Salo. Men du kan även välja att cykla till Hangö från Helsingfors och uppleva den levande västnyländska landsbygden på vägen. På vägen passerar du Sjundeå, Ingå, Fagervik och Snappertuna. Från Ekenäs fortsätter du sedan längs den egentliga Kustrutten till Hangö och vidare till Kimitoön och Salo.

Bekanta dig med även sevärdheter och inkvartering i Raseborg!

Highlandcattle

Raseborg

VeistospolkuTäktomissa

Tips för cykelrutten från Raseborg till Hangö

Längs Kustrutten från Raseborg till Hangö finns mycket intressant att se och det lönar sig att reservera tillräckligt med tid för att cykla den 40 kilometer långa rutten. Här bjuder vi på några intressanta tips om vad det lönar sig att se på vägen; du kan uppleva allt från kultur till krigshistoria, unik natur och fina badstränder!

Efter Ekenäs lönar det sig att stanna till vid Dagmarsparken cirka 10 kilometer från Ekenäs mot Hangö. Här finns en minnessten från den kejserliga tiden då Alexander III och hans gemål prinsessan Dagmar av Danmark vistades i skärgården med sin lustjakt och gästade Källviken. Dagmarkällan porlar ut i havet vid Källviken, i närheten av den populära sandstranden.

Härifrån fortsätter färden mot Skogby. Byn är uppbyggd runt Skogby såg som grundades i slutet av 1800-talet. Byggnaderna har tjänat som tjänstebostäder för sågarbetarna och är byggda 1880-1950-talet. I mitten av byn ligger FBK och ett föreningshus. Det lönar sig att stanna till vid café-restaurang Villa Kosthåll.

Levande krigshistoria

På norra sidan om Riksväg 25 finns mycket intressant att se för den som är intresserad av krigshistoria. Bunkern Irma är öppen för besökare sommartid och i terrängen löper Harparskoglinjen, försvarslinjen som byggdes av Finland längs gränsen mot den av Sovjetunionen arrenderade marinbasen på Hangö udd. Även Mannerheims sten är värd ett besök. Stenen är rest på den plats i Harparskog där marskalk Mannerheim 15.12.1941 mottog trupperna som återintagit Hangö. Minnesmärket invigdes 4.6.1944.

I Lappvik by, sex kilometer i riktning mot Hangö, finns Hangö Frontmuseum. Ett intressant litet museum som under de senaste åren genomgått en grundlig upprustning. Den nya basutställningen “Hangö i främmande händer” berättar på ett överskådligt sätt om Hangö arrendetid – den tid då Hangö var arrenderat till Sovjetunionen från mars 1940 till december 1941.

Simstränder och unik natur

Från Lappvik by fortsätter Kustrutten längs Koverharvägen. Lappvik badstrand är väl värd ett besök, kanske det är dags för ett dopp efter cyklade 18 kilometer? Efter ett uppfriskande bad återstår halva rutten till Hangö och på vägen väntar både kultur och natur.

 

Minnesmärket över Koverhar stålverk är planerat av konstnär Heikki Kukkonen och finns i slutet av Koverharvägen. Fabriken verkade på Hangö udd under åren 1961-2012. Kustrutten fortsätter sedan längs Tvärminnevägen med dess många natursevärdheter. Det första besöksmålet är fågeltornet i Svanviken. Här samlas många fågelarter för att söka föda under flyttsträcken, Hangö udd hör till landets främsta ställen för fågelskådning.

Högholmens naturstig är belägen cirka 10 kilometer från Hangö och här är det definitivt värt att stanna till. På detta natursköna naturskyddsområde kan du lära dig mera om särdragen i naturen på Hangö udd. I närheten av naturstigen är även Henriksberg galleri beläget, här kan du bekanta dig med Isabella Cabrals arbeten, galleriet är öppet enligt överenskommelse.

Även om du inte kan se havet löper det parallellt med Täktomvägen och du kan kanske känna doften av havet! Badstranden vid Vedagrundet är en naturvacker dynstrand och även vid Ryssholmens badstrand kan du ta ett dopp. Invid flygfältet kan du bekanta dig med Operation Täktbuktens våtmark som etablerats för att minska eutrofieringen av Täktbukten. Känner du för en glass, kan du svänga in till golfbanans café och färska grönsaker och ägg kan du köpa på Sjöbergs gård vid Västankärrsvägen.

När du närmar dig Hangö lönar det sig att cykla in på Långörnsvägen för att se den spännande skulpturstigen, en konstutställning med verk av konstnären Knutte Sundberg (1940-2004). När du cyklar längs Långörnsvägen ner mot Kattrumpan hittar du stillatigande trästubbar i trä, konstverk av vrakfynd och detaljrika träsniderier; sammanlagt finns nästan 60 objekt att upptäcka.

Innan du svänger av från Täktomvägen mot havet finns ytterligare ett historiskt minnesmärke. Invid det sovjetiska monumentet har 453 sovjetiska soldater begravts (267 är okända). Soldaterna stupade på Hangö udd och i den omgivande skärgården i fortsättningskrigets strider.

Det sista besöksmålet är det historiska Fyra Vindarnas Hus, där det lönar sig att stanna och njuta av underbara bakverk som avslutning på en fin cykeldag!

Sjöberginkukko_640_425

Service längs vägen

Villa Kosthåll, Strandsvängen 16, Skogby
tfn 045 328 3185, Café-restaurang
Predium, Järnösundsvägen 92, Lappvik
Butik, restaurang och bränsleförsäljning
Hangö Frontmuseum, Hangöuddsvägen 1625
Museum och café.
Lappohjan Kyläkauppa, Hamnvägen 79, Lappvik, tfn 040 510 2266
Han-Golf, Kyrkvägen 28, Hangö, tfn 019 248 9357
I samband med golfplanen finns ett café.

Inkvartering:
Sjömansro, Hamnvägen 38-40, Lappvik

Närmat:
Sjöbergs gård, Västankärrsvägen 40, Hangö
Säsongens grönsaker och ägg
Havsgårdar, Lövkullavägen 92, Hangö
tfn 0400 387 490, gårdsförsäljning, nötkött
Hanko Greenhouse, Byvägen 2, Hangö
tfn 040 963 0799, gårdsförsäljning, grönsaker

 

Hangon Rintamamuseo

Sevärdheter längs vägen

Hangö Frontmuseum, Hangöuddsvägen 1625
Mannerheims minnessten, Mannerheimvägen 142, Harparskog
Minnesmärke över Koverhar stålbruk , Koverharvägen, Hangö
Henriksbergs galleri, Tvärminnevägen 42, Hangö
Skulpturstigen, Knutte Sundberg (1940-2004), Långörnsvägen, Hangö

Natur:
Dagmarsparken, Leksvallsvägen 300, Ekenäs
Högholmens naturstig, Tvärminnevägen, Hangö
Svanviks fågeltorn, Tvärminnevägen, Hangö
Våtmarken i Täktom, Täktomvägen, Hangö

 

 

Kustrutten till Hangö

Info om Kustrutten 

• Kustrutten från Ekenäs till Hangö använder sig av mindre trafikerade allmänna vägar. Hela vägen är asfalterad och i huvudsak jämn utan nämndvärda höjdskillander.
• Kustrutten bildar en cirkelrutt och den är skyltad medsols från Raseborg till Hangö och vidare till Kimitoön och Salo. I sin helhet är Kustrutten 150 km lång. Mera info: www.kustrutten.fi
• Från Hangö kan du ta med cykeln på båten fortsätta direkt till Kasnäs (www.wilsoncharter.fi) eller via Bengtskär fyr. Se mera info!