• sv
  • fi
  • en

Krigshistoria för bussgrupper

.

 

Heldagsutfärd för 50 personer

Hangö udd har ett strategiskt viktigt läge och har därför varit skådeplats för många krig. Redan på 1600-talet uppbars tull längst ute på udden och även en liten skans byggdes. Svenskarna började bygga fästningar på udden vid slutet av 1700-talet, då tre holmar utanför Hangö befästes.

Hangöudd utarrenderades som en flottbas till Sovjetunionen efter vinterkriget. Frontlinjen gick i Lappvik då fortsättningskriget började och blodiga strider fördes på öarna runt om udden. I början av december 1941 återerövrades Hangö och de evakuerade Hangöborna kunde återvända för att bygga upp staden som hade drabbats hårt under kriget.

Under denna heldagsutflykt bekantar vi oss mångsidigt med Hangö krigshistoria, både till land och till havs.

Program:
9.30–12.00  Besök till Hangö Frontmuseum, ärtsoppslunch
12.30–14.00 En rundtur med Hangö krigshistoria som tema
14.00–15.00 Kaffe och jordgubbstårta på De Fyra Vindarnas Hus
15.30–17.30  Skärgårdskryssning till Gustavsvärn och Gäddtarmen

Pris från:
56,20 euro/person, priset inkluderar moms.

Paketet kan bokas från maj till september.

Busstransporten ingår inte i priset.

Gyllene Freden_webb

Hangö Frontmuseum

Hangö Frontmuseum är ett mångsidigt krigshistoriskt museum i autentisk miljö, museet ligger exakt där frontlinjen löpte på Hangö udd under fortsättningskriget. Den nya basutställning med tillhörande kanonhall berättar om de strategiskt viktiga åren 1939–1941 på Hangö udd då området utarrenderades till Sovjetunionen.

Vi bekantar oss även med den drygt 1 km lång krigsstigen. Den markerade rutten löper genom det område som den svenska frivilligbataljonen ansvarade för under fortsättningskriget.

Vid Frontmuseet avnjuter vi ärtsoppslunch.

Hanko.

En guidad rundtur

Under den guidade rundturen (1,5 h) berättar guiden om Hangö udds historia, nutid och sevärdheter, allt med betoning på stadens krigshistoria.

Under rundturen passerar vi även Boulevarden, där hangöborna, då denna bild togs, gjorde sig redo att evakuera sin hemstad, eftersom den hade arranderats till Sovjetunionen för 30 år som en del av villkoren i Moskvafreden år 1940.

Fyra_Vindarna

De Fyra Vindarnas Hus

De Fyra Vindarnas Hus ägdes av Mannerheim mellan åren 1927–1933. Huset igger direkt på strandklipporna på Lilla Tallholmen och är i sig en historisk sevärdhet.

Här avnjuter vi kaffe eller te med jordgubbstårta.  Kom ihåg att titta omkring dig, inredingen är till stor del den samma som under Mannerheims tid.

Gustavsvärnin linnoitusaari

Gustavsvärn och Gäddtarmen

Dagen avslutas med en kryssning till havs!

Gustavsvärn är den bäst bevarade delen av en större fyrdelad fästningshelhet utanför Hangö. På det lilla klippskäret finns ruinerna av den fästning som svenskarna byggde i slutet av 1700-talet samt en fyr från 1951. Sirenskötarens hus finns bevarat och sköts av Finlands Fyrsällskap som på sommaren säljer souvenirer med anknytning till fyren.

Gäddtarmen är ett smalt sund mellan holmarna Tullholmen och Kobben utanför Tulludden. På klippöarna finns 640 hällristningar bevarade. ”Skärgårdens gästbok” består av namn och vapensköldar av adelsmän, soldater och köpmän, de tidigaste från 1500-talet.

Durchgangslager_640x425

Tips: Hangö museum

Hangö museum presenterar årligen ett antal utställningar med varierande tema.

Hangö museum visas 19.5.2018–31.3.2019 utställningen om Durchgangslager Hangö. Utställningen utgår från enskilda soldaters liv och berättar om verkligheten under andra världskriget då tusentals tyska soldater reste genom Hangö för att strida i ett grymt krig.

På utställningen kan besökarna ta del av unika arkeologiska fynd från Tulluddens utgrävningar.

Mera info och guidebokningar:
Hangö turistbyrå
tourist.office@hanko.fi
tfn 019-2203 411

Igor_ven_moottoripyora_640x425

Tips: Besök Porkala på vägen

Stanna ett par timmar i Porkala på vägen och besök Degerby Igor- museet och Sjundby slott med en guide.

Sjundby slott är ett äkta medeltida stenslott av stort historiskt värde. Slottet är byggt år 1560 och under årens lopp har det hyst kända adelssläkter och kungliga gäster. Även Helene Schjerfbeck har vistats på slottet hos sina kusiner, som tidvis fick stå modeller för den unga Schjerfbecks konstverk. Med undantag av Porkala arrendetid har slottet nu i nästan tre sekel tillhört släkten Adlercreutz och är alltså fortfarande i privat ägo.

Degerbyn Igor-museet bekantar vi oss med tiden 1944-1956, som var en betydelsefull period i vårt lands politiska historia och även utgjorde ett hot mot landets självständighet. Under bussturen berättar guiden intressanta historier ur Porkalas historia och olika människoöden.

Mera info och bokningar:
Hangö turistbyrå
tourist.office@hanko.fi
tfn 019-2203 411

Hangon Vesitorni ja kirkko

Ta kontakt, vi förverkligar er utfärd tillsammans!

Överväger ni att kanske övernatta i Hangö? I Hangö finns många personliga inkvarteringsalternativ och ett mångsidigt utbud av restauranger!

För grupper erbjuds även ett intressant utbud av program – fråga gärna efter tilläggsinformation, vi finns här för er!

Din expert i Hangö:
Hangö turistbyrå
tourist.office@hanko.fi
tfn 019 2203 411